Älg och rotsaker!
På kvällens middagsmeny: Vinmarinerad viltgryta i lergryta med dijonkryddat rotsaksmos
Jag bara älskar mustiga grytor, och speciellt gjorda i lergryta. Det gör köttet så himla mört och gott. Den här grytan kräver inte mycket jobb eftersom den lagar sig själv i ugnen. Jag passade på att låta köttet marinera ett helt dygn så att det blev extra smarrigt =)
Potatismos har varit populärt här hemma den senaste tiden. Det är mest jag och mina graviditetsbegär som står för den önskningen. Jag brukar dock alltid blanda ut potatisen med minst hälften jordärtskockor och sedan även koka med vad jag nu har för rotsaker hemma i kylen. Det gör moset nyttigare och mer smakrikt.
Här är receptet!
Vinmarinerad viltgryta i lergryta med dijonkryddat rotsaksmos (3-4 port)
Grytan
Dag 1
500 gram grytbitar av älg (alt. ekologiskt nötkött)
2 st gula lökar (ekologiska)
1-2 st morötter (ekologiska)
1/4 kålrot (ekologisk)
1/2 purjolök (ekologisk)
2 vitlöksklyftor (ekologiska)
2 st lagerblad (ekologiska)
3 dl ekologiskt rött vin (jag använde alkoholfritt eftersom jag är gravid och det fungerade toppen!)
Skär grönsakerna i matiga bitar. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Blanda alltsammans i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 24h.
Dag 2
0,5-1 dl ekologisk grädde eller havregrädde
1 tsk havssalt
När det dagen efter är dags att göra grytan tillsätter du 1 tsk salt till blandningen. LÅt stå och dra medans du blötlägger lergrytan minst 30 min. Häll grytbitar + grönsaker + marinad i grytan. Ställ in i kall ugn och sätt termostaten på 225 grader. Låt stå i 70 min. Tillsätt grädden. Låt stå i ugnen ytterligare 10 minuter, sen är grytan klar!
Dijonkryddat rotsaksmos
(alla ingredienser i moset finns som ekologiska alternativ, så det använder jag. Det smakar bättre och är nyttigare!)
Potatis
Jordärtskockor (lika mycket jordärtskockor som potatis)
En bit kålrot
1-2 gula lökar
1 msk smör (absolut inte margarin)
0,5-1 dl grädde/havregrädde
1 tsk ägg
1-2 msk dijonsenap
0,5-1 tsk havssalt
vitpeppar
Här kan du egentligen blanda i de rotsaker du har hemma, det finns egentligen inget korrekt recept. Jag tar det jag har för tillfället! Börja med moset när dte är ca 30-40 minuter kvar tills viltgrytan är färdig så får du en perfekt iming!
Skala och skär rotsakerna +potatis i lika stora bitar. Koka i saltat vatten under lock tills alla delar känns mjuka (tiden beror på hur stora bitarna är, så känn efter!). Finhacka och stek under tiden löken i smör i gjutjärnspanna (ej teflon/non-stick). Löken ska inte brynas, bara svettas och bli mjuk och söt.
När rotsakerna kokat klart häller du bort vattnet. Mixa med mixerstav eller stampa med potatisstamp. Tillsätt lök, grädde, ägg och dijonsenap. Vispa moset fluffigt och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med viltgrytan och kankse även en bit surdegsbröd till. Ser kanske inte så mycket ut för världen på bilden nedan, men smakar som en bit av himmelriket!
Jag bara älskar mustiga grytor, och speciellt gjorda i lergryta. Det gör köttet så himla mört och gott. Den här grytan kräver inte mycket jobb eftersom den lagar sig själv i ugnen. Jag passade på att låta köttet marinera ett helt dygn så att det blev extra smarrigt =)
Potatismos har varit populärt här hemma den senaste tiden. Det är mest jag och mina graviditetsbegär som står för den önskningen. Jag brukar dock alltid blanda ut potatisen med minst hälften jordärtskockor och sedan även koka med vad jag nu har för rotsaker hemma i kylen. Det gör moset nyttigare och mer smakrikt.
Här är receptet!
Vinmarinerad viltgryta i lergryta med dijonkryddat rotsaksmos (3-4 port)
Grytan
Dag 1
500 gram grytbitar av älg (alt. ekologiskt nötkött)
2 st gula lökar (ekologiska)
1-2 st morötter (ekologiska)
1/4 kålrot (ekologisk)
1/2 purjolök (ekologisk)
2 vitlöksklyftor (ekologiska)
2 st lagerblad (ekologiska)
3 dl ekologiskt rött vin (jag använde alkoholfritt eftersom jag är gravid och det fungerade toppen!)
Skär grönsakerna i matiga bitar. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Blanda alltsammans i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 24h.
Dag 2
0,5-1 dl ekologisk grädde eller havregrädde
1 tsk havssalt
När det dagen efter är dags att göra grytan tillsätter du 1 tsk salt till blandningen. LÅt stå och dra medans du blötlägger lergrytan minst 30 min. Häll grytbitar + grönsaker + marinad i grytan. Ställ in i kall ugn och sätt termostaten på 225 grader. Låt stå i 70 min. Tillsätt grädden. Låt stå i ugnen ytterligare 10 minuter, sen är grytan klar!
Dijonkryddat rotsaksmos
(alla ingredienser i moset finns som ekologiska alternativ, så det använder jag. Det smakar bättre och är nyttigare!)
Potatis
Jordärtskockor (lika mycket jordärtskockor som potatis)
En bit kålrot
1-2 gula lökar
1 msk smör (absolut inte margarin)
0,5-1 dl grädde/havregrädde
1 tsk ägg
1-2 msk dijonsenap
0,5-1 tsk havssalt
vitpeppar
Här kan du egentligen blanda i de rotsaker du har hemma, det finns egentligen inget korrekt recept. Jag tar det jag har för tillfället! Börja med moset när dte är ca 30-40 minuter kvar tills viltgrytan är färdig så får du en perfekt iming!
Skala och skär rotsakerna +potatis i lika stora bitar. Koka i saltat vatten under lock tills alla delar känns mjuka (tiden beror på hur stora bitarna är, så känn efter!). Finhacka och stek under tiden löken i smör i gjutjärnspanna (ej teflon/non-stick). Löken ska inte brynas, bara svettas och bli mjuk och söt.
När rotsakerna kokat klart häller du bort vattnet. Mixa med mixerstav eller stampa med potatisstamp. Tillsätt lök, grädde, ägg och dijonsenap. Vispa moset fluffigt och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med viltgrytan och kankse även en bit surdegsbröd till. Ser kanske inte så mycket ut för världen på bilden nedan, men smakar som en bit av himmelriket!
