Surdeg och vildjäst!

Det har varit VÄLDIGT dåligt med skrivandet i den här bloggen på sistone, det ber jag om ursäkt för. Den växande magen har gjort mig upptagen med annat, men nu ska det bli andra bullar av, bokstavligen....

Jag håller just nu på med två projekt: Surdeg och vildjäst! Surdeg har jag gjort och bakat med förut, det är enkelt, gott och nyttigt. Den här gången provar jag ett annat recept än tidigare så vi får se hur det blir.

Vildjäst har jag aldrig använt mig av, så det ska bli väldigt spännande. Jag vill försöka utesluta konventionell jäst i det jag bakar i den mån jag kan då jag inte tror att det är speciellt nyttigt. Häromdagen råkade jag på ett recept på vildjäst som jag tyckte lät väldigt spännande. Så nu har jag även satt en sats med det på gödning, har tänkt att försöka mig på själva baket i början av nästa vecka, då blir det kanelbullar för hela slanten!

Jag återkommer med uppdateringar och recept både vad gäller surdeg och vildjäst nästa vecka. Tills dess får ni här ett underbart recept på Lavendelskorpor jag bakade till mitt födelsedagskalas förra året, himmelska!


Lenas Lavendelskorpor

80st

INGREDIENSER

0,5dl torkad lavendelblomma (se till att dom inte varit besprutade)
4,5dl ekologiskt strösocker (gärna råsocker)
400g ekologiskt smör, rumstempererat
17dl ekologiskt vetemjöl (utan mjölbehandlingsmedel)
3msk bakpulver (utan aluminium)
4,5dl ekologisk mjölk (går bra med ekologisk havremjölk)
1st ekologiskt ägg

TILLAGNING
1. Sätt ugnen på 175°. Mixa lavendel och socker i mixer eller lägg det i en påse och gnugga sönder blommorna genom plasten.
2. Vispa rumstempererat smör och lavendelsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör samman smörblandningen, mjölet och mjölken. Bearbeta till en deg.
3. Forma till längder, 3 längder på varje plåt. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem något och pensla med ägg.
4. Grädda i omgångar i mitten av ugnen i 20 min. Låt längderna svalna, skär dem i centimetertjocka skivor och torka i ugnen i ca 6 timmar på 75°.



RSS 2.0