Första receptet!

Så, här kommer det första receptet. Bloggen är fortfarande under uppbyggnad så det kommer att komma lite mer info vad gäller min matfilosofi. Men kort och gott är det detta som gäller:

  • Var inte rädd för mat! Mat som är bra för dig gör dig stark, vital och hälsosam. Det stärker ditt immunförsvar och hjälper dig att gå genom livet som den bästa version av dig själv du kan!
  • Använd ekologiska råvaror, det innehåller mindre med gifter från tex. bekämpningsmedel och är bra både för din kropp och för jorden i sig
  • Undvik halvfabrikat, laga mat från grunden och stressa inte, ta dig tid till att laga maten
  • Ha minst tre helvegetariska dagar per vecka
  • Ät minst en fiskrätt per vecka (miljömärkt Atlantfångad fisk)
  • När det vankas kötträtt, välj vilt (älg, ren, hjort etc)
  • Om du ska äta "vanligt" kött (nöt, fläsk, kyckling, kalkon etc), välj ekologiskt och frigående från uppfödare du har koll på. Innehåller massor mer av nyttiga fetter och vitaminer. Plus att du då vet att djuren har haft ett bra liv.
  • Ät allt med måtta och uteslut inte hela grupper av livsmedel ur din kost, kroppen behöver delar av allt i kostcirkeln

Kommer säkert på något med om ett tag, men då får jag väl uppdatera igen då =)


Här kommer i allafall det första receptet. Julen står ju för dörren så idag var det lussebullsbak på schemat. Allt extra blod i kroppen gjorde dock att det mitt i allt kändes som om jag hade sprungit ett maratonpass.....
Jag skulle aldrig kunna "förbjuda" mig att äta lussebullar vid jul, skulle jag göra det vet jag att jag istället skulle drabbas av akut lussebulllsbrist och känna att jag var tvungen att äta lussebullar varenda dag. Jag har heller inte dåligt samvete när jag äter bullarna. Varför? Jag ser till att baka dom med bra råvaror och med kärlek, sen njuter jag av bara sjutton när jag äter dom =)


Använder du stenmalet vetemjöl (ekologiskt) i dina bak kommer du att märka att det du bakar blir mer mättande. Du orkar alltså inte äta lika mycket som du gör med "vanliga" bullar. Så om de ekologiska råvarorna kostar lite mer jämnar det ofta ut sig i längden (märks mest på pannkakor, recept kommer nästa gång det blir "pangkaksfrukost" här hemma...)!
Ta aldrig mjöl driekt ur påsen med decilitermåttet. Ta upp med matsked och sikta ner i ett decilitermått. På det sättet är du säker på att du inte får för mycket mjöl i det du bakar. "Det är enklare att lägga till än ta bort", kloka ord från min mormor. Min mormor sa också alltid att bullar inte ska jäsa för länge innan dom ska in i ugnen. Har du rätt temperatur på degvätskan kommer degen i sig inte att behöva jäsa mer än 20-30min, och bullarna kommer inte att behöva jäsa när du bakat ut dom och lagt på plåt, in i ugnen med dom bara så löser sig jäsningen där!


LUSSEBULLAR (ca 25st)


150gr ekologiskt saltat smör
5dl Oatlys ekologiska havremjölk
50gr färsk jäst
1dl ekologiskt socker
1tsk havssalt
14-16dl ekologiskt stenmalet vetemjöl (jag köper mitt på Konsum, kommer från Ovansjö Kvarn)
0,5-1gram saffran (stött i mortel med en ekologisk sockerbit)
1dl ekologiska russin + extra till dekoration
1st ekologiskt ägg


Smält smöret. tillsätt mjölk och värm till fingervarmt. Tillsät saffran och rör runt. Smula ned jästen i en bunke, tillsätt lite av degvätskan och rör med träsked tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan. Tillsätt salt och socker. Blanda mjöl och russin i en separat skål, tillsätt lite i taget (under omrörning) till degvätskan. Arbeta degen smidig (helst med assistent) tills den släpper sidorna på bunken. Ställ att jäsa 20-30 min under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj tre plåtar med ekologiskt smör.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i lagoma stora delar, rulla varje del till en lussekatt (eller valfri form). Tryck ner russin i bulalrna som dekoration.Vispa upp ägget, pensla varje bulle. Grädda i mitten av ugnen ca 10min. HÅLL KOLL!! Känner du inte din ugn kan det vara lätt hänt att bullarna bränns på undersidan om du inte är försiktig.
Lägg bullarna att svalna på galler under bakduk!










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0