Gör din jul ekologisk!
Det har varit väldigt mycket prat om grisar de senaste dagarna. För er som missat diskussionen kan jag tipsa om följande länkar:
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article6179007.ab
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1792872/scan-stanger-av-40-grisbonder
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6183631.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lang-vantan-pa-slakteri-onodigt-lidande-for-djuren-1.472562
Personligen blir jag väldigt illa till mods när jag läser om vanvård av djur. Och såhär runt jul kan jag inte sluta tänka på alla grisar som slaktas. Visst, jag äter också julskinka. Men jag tror att det finns mer humana sätt att slakta djur att att avliva dom på löpande band.
Vi har bestämt oss för att hädanefter enbart köpa ekologisk julskinka (och ja, det går också att köpa på COOP), är den inte ekologisk vill jag inte äta den.
Den ekologiska är såklart dyrare än SCANs "39.90:-/kg-skinka", men då kan du i allafall äta den med gott samvete OCH du slipper onödiga hormoner och tillsatser i köttet!
För er alla som ännu inte köpt julskinka vill jag tipsa om Skebo Kött vid Skebobruk. Där kan du beställa din alldeles egen ekologiska julskinka och där kan du även vara säker på att djuren haft det bra.
Jag hade möjligheten attt diskutera detta med en gammal klasskompis i sommar, då han är en av de som driver Skebo Kött. Han berättade om sin syn på köttproduktion och förklarade grundligt hur det går till när dom slaktar djuren. Vanligtvis håller jag för öronen när någon berättar om slakt, men inte denna gång. Jag vart jätteimponerad över hur viktigt det verkligen var för dom att djuren hade det bra under tiden dom lever, och att slakten sker på ett sådant humant sätt som möjligt. Du kan såklart även beställa annat fläskkött, nötkött, lamm och vilt från Skebo Kött!
För att få mer information om deras tillvägagångssätt, vänligen kontakta Skebo Kött direkt!
I senaste numret av "Mersmak" från COOP hade dom tips på hur du gör din jul ekologisk och jag verkligen älskade tankesättet. Många klagar på att ekologisk mat är dyrare än "vanlig" och att dom därför väljer att inte köpa ekologiskt.
Men tänk efter, hur mycket mat köper vi till jul som ändå inte äts upp och vi blir tvungna att slänga bort? Är julen en tävling där vi MÅSTE stressa runt bland alla julshoppande människor så att vi kan vara säkra på att det inte fattas något på julbordet a lá Storbonde från 1870? Eller handlar det om att äta god mat i trevligt sällskap och bara njuta?
Skulle vi kunna njuta av julen så mycket mer om vi satsade på kvalitet istället för kvantitet?
Det här är COOPs förslag på ett ekologiskt julbord för ca 8st vuxna människor:
Priset för jolbordet blir ca 800:-, och då är även alla ingredienser i de rätter du gör själv ekologiska. Uppskattningsvis skulle det kosta 140:- mindre med samma rätter gjorda på oekologiska varor.
Som ni ser ingår det inte så många rätter på detta ekologiska julbord, men jag lovar att det smakar mycket bättre än ett "vanligt" julbord plus att du inte får i dig en massa tillsatser, hormoner och annat du inte ens vill veta om.
Så gör en insats för dig själv OCH djuren i år. Låt kvalitet istället för kvantitet vara ditt måtto!
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article6179007.ab
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1792872/scan-stanger-av-40-grisbonder
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6183631.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lang-vantan-pa-slakteri-onodigt-lidande-for-djuren-1.472562
Personligen blir jag väldigt illa till mods när jag läser om vanvård av djur. Och såhär runt jul kan jag inte sluta tänka på alla grisar som slaktas. Visst, jag äter också julskinka. Men jag tror att det finns mer humana sätt att slakta djur att att avliva dom på löpande band.
Vi har bestämt oss för att hädanefter enbart köpa ekologisk julskinka (och ja, det går också att köpa på COOP), är den inte ekologisk vill jag inte äta den.
Den ekologiska är såklart dyrare än SCANs "39.90:-/kg-skinka", men då kan du i allafall äta den med gott samvete OCH du slipper onödiga hormoner och tillsatser i köttet!
För er alla som ännu inte köpt julskinka vill jag tipsa om Skebo Kött vid Skebobruk. Där kan du beställa din alldeles egen ekologiska julskinka och där kan du även vara säker på att djuren haft det bra.
Jag hade möjligheten attt diskutera detta med en gammal klasskompis i sommar, då han är en av de som driver Skebo Kött. Han berättade om sin syn på köttproduktion och förklarade grundligt hur det går till när dom slaktar djuren. Vanligtvis håller jag för öronen när någon berättar om slakt, men inte denna gång. Jag vart jätteimponerad över hur viktigt det verkligen var för dom att djuren hade det bra under tiden dom lever, och att slakten sker på ett sådant humant sätt som möjligt. Du kan såklart även beställa annat fläskkött, nötkött, lamm och vilt från Skebo Kött!
För att få mer information om deras tillvägagångssätt, vänligen kontakta Skebo Kött direkt!
I senaste numret av "Mersmak" från COOP hade dom tips på hur du gör din jul ekologisk och jag verkligen älskade tankesättet. Många klagar på att ekologisk mat är dyrare än "vanlig" och att dom därför väljer att inte köpa ekologiskt.
Men tänk efter, hur mycket mat köper vi till jul som ändå inte äts upp och vi blir tvungna att slänga bort? Är julen en tävling där vi MÅSTE stressa runt bland alla julshoppande människor så att vi kan vara säkra på att det inte fattas något på julbordet a lá Storbonde från 1870? Eller handlar det om att äta god mat i trevligt sällskap och bara njuta?
Skulle vi kunna njuta av julen så mycket mer om vi satsade på kvalitet istället för kvantitet?
Det här är COOPs förslag på ett ekologiskt julbord för ca 8st vuxna människor:
- Änglamarks julskinka med senap
- Janssons Frestelse
- Hemlagade köttbullar
- Änglamarks ekologiska prinskorvar
- Sill
- Ägghalvor
- Kokt potatis
- Knäckebröd med ekologisk hårdost
- Brysselkål med hasselnötssmör
- Chokladöverdragna dadlar
Priset för jolbordet blir ca 800:-, och då är även alla ingredienser i de rätter du gör själv ekologiska. Uppskattningsvis skulle det kosta 140:- mindre med samma rätter gjorda på oekologiska varor.
Som ni ser ingår det inte så många rätter på detta ekologiska julbord, men jag lovar att det smakar mycket bättre än ett "vanligt" julbord plus att du inte får i dig en massa tillsatser, hormoner och annat du inte ens vill veta om.
Så gör en insats för dig själv OCH djuren i år. Låt kvalitet istället för kvantitet vara ditt måtto!
Kommentarer
Trackback