Middagstips
Detta serverades till middag ikväll, supergott! Även om jag själv fick i mig endast 1/2 potatis och1/2 järpe. Eftersom jag stog och stekte maten blev jag mättad under tiden. Men jag började inte må illa, så det är ju ett stort framsteg!
Jag måste bara tillägga att vi köper 98% av våran mat på COOP, och de andra två procenten på Konsum. Jag tycker att både COOP och Konsum har ett väldigt bra ekologiskt sortiment till bra priser. Det ekologiska köttet är såklart lite dyrare än det "vanliga" köttet, men eftersom vi äter ganska mycket vegetariskt så jämnar det (återigen) ut sig i längden.
Se dock upp med Änglamarks ekologiska mjöl. Det innehåller mjölbehandlingsmedel, och personligen tycker jag om att enbart ha rent, ekologiskt mjöl i min påse. Därför köper jag allt vetemjöl på Konsum (stenmalet, ekologiskt & närproducerat). I det här receptet redde jag dock såsen med ekologiskt dinkelmjöl från Saltå Kvarn, inhandlat på COOP!
Kom ihåg att diska gjutjärnspannor direkt efter användning, och använd EJ diskmedel. De ska diskas enbart med hett vatten annars försvinner den naturliga beläggningen i pannan!
Oj just det, frukt/grönsaker från tex. Lidl är förbjudna hemma hos oss. Dom må se fina ut, men hur mycket vitaminer innehåller egentligen stressodlade och besprutade frukter/grönsaker? Då anser jag att man lika gärna kan köpa plastfrukter/plastgrönsaker, då får du i allafall det du betalar för. Köp hellre små, fina ekologiska äpplen. Dom smakar mycket bättre och är mycket nyttigare! Detsamma gäller för potatis. Var inte rädd för kolhydraterna i potatis. Äter du en väl balanserad kost och ekologisk potatis (jag skalar oftast inte min, inte ens till potatisgratäng, då får man i sig mycket mer vitaminer!) finns det ingen anledning att utesluta potatis ur kosten!
Jag måste bara tillägga att vi köper 98% av våran mat på COOP, och de andra två procenten på Konsum. Jag tycker att både COOP och Konsum har ett väldigt bra ekologiskt sortiment till bra priser. Det ekologiska köttet är såklart lite dyrare än det "vanliga" köttet, men eftersom vi äter ganska mycket vegetariskt så jämnar det (återigen) ut sig i längden.
Se dock upp med Änglamarks ekologiska mjöl. Det innehåller mjölbehandlingsmedel, och personligen tycker jag om att enbart ha rent, ekologiskt mjöl i min påse. Därför köper jag allt vetemjöl på Konsum (stenmalet, ekologiskt & närproducerat). I det här receptet redde jag dock såsen med ekologiskt dinkelmjöl från Saltå Kvarn, inhandlat på COOP!
Kom ihåg att diska gjutjärnspannor direkt efter användning, och använd EJ diskmedel. De ska diskas enbart med hett vatten annars försvinner den naturliga beläggningen i pannan!
Oj just det, frukt/grönsaker från tex. Lidl är förbjudna hemma hos oss. Dom må se fina ut, men hur mycket vitaminer innehåller egentligen stressodlade och besprutade frukter/grönsaker? Då anser jag att man lika gärna kan köpa plastfrukter/plastgrönsaker, då får du i allafall det du betalar för. Köp hellre små, fina ekologiska äpplen. Dom smakar mycket bättre och är mycket nyttigare! Detsamma gäller för potatis. Var inte rädd för kolhydraterna i potatis. Äter du en väl balanserad kost och ekologisk potatis (jag skalar oftast inte min, inte ens till potatisgratäng, då får man i sig mycket mer vitaminer!) finns det ingen anledning att utesluta potatis ur kosten!
FRUKTFYLLDA LAMMFÄRSJÄRPAR m KOKT POTATIS
& KARAMELLISERADE ÄPPLEN (4-6 port)
Låt ströbrödet svälla i mjölken minst 10 min. Skala under tiden potatisen och lägg i kastrull, fyll med vatten tills det precis täcker potatisen, tillsätt 1tsk havssalt. Koka upp under lock och sänk sedan värmen till nästan lägsta,låt koka ca 25 min medasn du gör järparna.
Skölj, kärna ur och skiva äpplet i 12 klyftor. Blanda färsen med 1 tsk salt och sedan med peppar, ströbrödsblandningen, ägg och persilja. Arbeta samman till en jämn färs. Skölj ettt stort skärbräde och bred ut färsen till en rektangel på brädan. Skär färsen i 8 rutor och lägg 1/2 katrinplommon + 1 äppelklyfta på varje ruta (skär 4klyftor i små skivoor, spara till senare). Forma järparna runt fyllningen med hjälp av en stekspade.
Bryn järparna runt om, fyra och fyra i gjutjärnspanna i ekologiskt smör. Efterstek på svagare värme ca 5 min. Ta upp järparna och lägg i en ganska djup ugnsform. Tillsätt ca 3dl vatten i pannan (fortfarande med värmen på). Smula ner 1/2 buljongtärning och vispa tills pannan kokat ur. Tillsätt även 1,5-2 msk dinkelmjöl. Fortsätt vispa tills mjölet löst sig och skyn tjocknat lite. Häll skyn över järparna och lägg ett lock över. Diska ur pannan med hett vatten och stek de övriga järparna. Koka ur pannan på samma sätt efter.
Karamelliserade äpplen:
I ren gjutjärnspanna tillsätt ca 2 msk smör och 2 msk råsocker. Hetta upp på medelgod värme och låt sockret smälta men inte brännas. Tillsätt äppelbitarna som blev kvar och låt dom sakta brynas i ca 3-4 min.
Servera järparna tillsammans med kokt potatis (kan även pressas), skysås, lingonsylt och garnera med lite karamelliserade äppelbitar!
Jag åt även ekologiska borlottibönor till, har fått lite dille på bönor...
& KARAMELLISERADE ÄPPLEN (4-6 port)
400 gram ekologisk lammfärs
1/4 dl ekologiskt ströbröd
2 dl ekologisk havremjölk
2 tsk havssalt
1 krm ekologisk svartpeppar
1 ekologiskt ägg
1-2 msk ekologisk torkad persilja, eller 1/2 dl finhackad färsk
1 ekologisk buljongtärning
3-4 msk ekologiskt dinkelmjöl
Fyllning:
Ekologiska kärnfria katrinplommon
1 ekologiskt äpple
Ekologiskt smör till stekning
8-10 ekologiska potatisar
salt
Karamelliserade äpplen:
2 msk ekologiskt råsocker
1-2 msk ekologiskt smör
Ekologisk lingonsylt till servering (Torfolk gör en toppenbra som enbart innehåller lingon, ekologiskt socker och vatten. Inga tillsatser eller koserveringsmedel. Finns att köpa på COOP)
1/4 dl ekologiskt ströbröd
2 dl ekologisk havremjölk
2 tsk havssalt
1 krm ekologisk svartpeppar
1 ekologiskt ägg
1-2 msk ekologisk torkad persilja, eller 1/2 dl finhackad färsk
1 ekologisk buljongtärning
3-4 msk ekologiskt dinkelmjöl
Fyllning:
Ekologiska kärnfria katrinplommon
1 ekologiskt äpple
Ekologiskt smör till stekning
8-10 ekologiska potatisar
salt
Karamelliserade äpplen:
2 msk ekologiskt råsocker
1-2 msk ekologiskt smör
Ekologisk lingonsylt till servering (Torfolk gör en toppenbra som enbart innehåller lingon, ekologiskt socker och vatten. Inga tillsatser eller koserveringsmedel. Finns att köpa på COOP)
Låt ströbrödet svälla i mjölken minst 10 min. Skala under tiden potatisen och lägg i kastrull, fyll med vatten tills det precis täcker potatisen, tillsätt 1tsk havssalt. Koka upp under lock och sänk sedan värmen till nästan lägsta,låt koka ca 25 min medasn du gör järparna.
Skölj, kärna ur och skiva äpplet i 12 klyftor. Blanda färsen med 1 tsk salt och sedan med peppar, ströbrödsblandningen, ägg och persilja. Arbeta samman till en jämn färs. Skölj ettt stort skärbräde och bred ut färsen till en rektangel på brädan. Skär färsen i 8 rutor och lägg 1/2 katrinplommon + 1 äppelklyfta på varje ruta (skär 4klyftor i små skivoor, spara till senare). Forma järparna runt fyllningen med hjälp av en stekspade.
Bryn järparna runt om, fyra och fyra i gjutjärnspanna i ekologiskt smör. Efterstek på svagare värme ca 5 min. Ta upp järparna och lägg i en ganska djup ugnsform. Tillsätt ca 3dl vatten i pannan (fortfarande med värmen på). Smula ner 1/2 buljongtärning och vispa tills pannan kokat ur. Tillsätt även 1,5-2 msk dinkelmjöl. Fortsätt vispa tills mjölet löst sig och skyn tjocknat lite. Häll skyn över järparna och lägg ett lock över. Diska ur pannan med hett vatten och stek de övriga järparna. Koka ur pannan på samma sätt efter.
Karamelliserade äpplen:
I ren gjutjärnspanna tillsätt ca 2 msk smör och 2 msk råsocker. Hetta upp på medelgod värme och låt sockret smälta men inte brännas. Tillsätt äppelbitarna som blev kvar och låt dom sakta brynas i ca 3-4 min.
Servera järparna tillsammans med kokt potatis (kan även pressas), skysås, lingonsylt och garnera med lite karamelliserade äppelbitar!
Jag åt även ekologiska borlottibönor till, har fått lite dille på bönor...

Kommentarer
Trackback