Onsdagsbrunch med pangkakor!
Japp, här hemma görs det pangkakor, inte pannkakor =)
Vi har ju lyxen av att inte behöva gå upp i ottan på mornarna och åka iväg till jobbet eftersom vi jobbar hemifrån. Jag har som sagt mått väldigt illa dom senaste månaderna och inte riktigt kunnat äta något, men nu har matlusten kommit tillbaka så sakterliga och då ställer jag mig gärna och rör ihop en brunch mitt i veckan!
Så här kommer då receptet på dom omtalade pangkakorna!
Använd alltid riktigt smör till allt! Det smakar så mycket bättre och är nyttigare än processat margarin av alla dess sorter. Tål du inte smör kan du använda annat fett, tex kokosfett eller liknande!
Och såklart så ska pangkakor stekas i en riktig pannkakslagg gjord av gjutjärn. Då får du även i dig järn på köpet när du äter pangkakorna, bra va!
Kli och linfröolja är något som jag använder i mycket här hemma. Det är jättebra att blanda ner i allehanda grytor och bakverk för att tillföra fibrer och göra det lite matigare och nyttigare!
Vi har ju lyxen av att inte behöva gå upp i ottan på mornarna och åka iväg till jobbet eftersom vi jobbar hemifrån. Jag har som sagt mått väldigt illa dom senaste månaderna och inte riktigt kunnat äta något, men nu har matlusten kommit tillbaka så sakterliga och då ställer jag mig gärna och rör ihop en brunch mitt i veckan!
Så här kommer då receptet på dom omtalade pangkakorna!
Använd alltid riktigt smör till allt! Det smakar så mycket bättre och är nyttigare än processat margarin av alla dess sorter. Tål du inte smör kan du använda annat fett, tex kokosfett eller liknande!
Och såklart så ska pangkakor stekas i en riktig pannkakslagg gjord av gjutjärn. Då får du även i dig järn på köpet när du äter pangkakorna, bra va!
Kli och linfröolja är något som jag använder i mycket här hemma. Det är jättebra att blanda ner i allehanda grytor och bakverk för att tillföra fibrer och göra det lite matigare och nyttigare!
DIANAS PANGKAKOR
6 dl ekologisk havremjölk
2 3/4 dl ekologiskt stenmalet rågsikt (sikta mjölet ner i dl-måttet med matsked så att du inte har i för mycket)
1 tsk havssalt
2 msk ekologiskt råsocker (kan skippas)
2 ekologiska ägg
1 msk ekologiskt smör
ekologiskt kli (tex. kruska eller havre)
Vispa ihop ägg och havremjölk. Tillsätt salt och ev. socker. Tillsätt mjölet lite i taget i smeten, vispa samtidigt. Smält smöret i pannkakslaggen, tillsätt till smeten och vispa runt. Här brukar jag sedan strö i 3-4 msk kli. Det ger ingen direkt smak men gör susen för magen. Ibland blandar jag även i någon tesked linfröolja!
Grädda tunna pangkakor av smeten. Smörj laggen med en klick smör mellan varje pangkaka, det blir så mycket godare då!
Vad gäller fyllning så brukar vi variera lite. Med här kommer mina favoriter:
Vanligtvis orkar jag bara äta två av dessa pangkakor och min kära man får i sig ca 3st. Äter/köper vi "vanliga" pannkakor så får han i sig 8-9st. Så då kan ni ju räkna ut lite snabbt att även fast de ekologiska ingredienserna är några kronor dyrare, så jämnar det ut sig i och med att man alltså äter många färre pangkakor då de är mycket mer mättande. Dessutom är dom väldigt ekologiska, vitaminrika och klimatvänliga vilket är bra både för din kropps eget system och hela planeten, toppen!

Tillbehör
2 3/4 dl ekologiskt stenmalet rågsikt (sikta mjölet ner i dl-måttet med matsked så att du inte har i för mycket)
1 tsk havssalt
2 msk ekologiskt råsocker (kan skippas)
2 ekologiska ägg
1 msk ekologiskt smör
ekologiskt kli (tex. kruska eller havre)
Vispa ihop ägg och havremjölk. Tillsätt salt och ev. socker. Tillsätt mjölet lite i taget i smeten, vispa samtidigt. Smält smöret i pannkakslaggen, tillsätt till smeten och vispa runt. Här brukar jag sedan strö i 3-4 msk kli. Det ger ingen direkt smak men gör susen för magen. Ibland blandar jag även i någon tesked linfröolja!
Grädda tunna pangkakor av smeten. Smörj laggen med en klick smör mellan varje pangkaka, det blir så mycket godare då!
Vad gäller fyllning så brukar vi variera lite. Med här kommer mina favoriter:
- Ekologisk Mascarponeostblandat med lite slungad/ekohonung (OBS! Honungen ska inte vara av den flytande sorten. Är honungen flytande har den varit uppvärmd och då har mycket av vitaminerna gått förloradeoch istället kan toxiner ha bildats OBS!)
- Skivad ekobanan, hackade valnötter, lite ekologisk lönnsirap. Lönnsirap innehåller många bra vitaminer! (googla på konventionellt odlad banan så kan ni läsa lite om hur den sortens banan mognar, då vill ni nog inte heller äta något annat än ekoodlat efter det...)
- En klick ekologiskt smör, lite vanlig sirap (ekologisk) och så ekologisk kanel över alltihop (kanel verkar även antiinflammatoriskt, toppen!)
- Hemlagad eller ekologisk lingonsylt + lite kanel
- En klick ekologiskt smör + ekologiskt Jaggerysocker eller ekologiskt råsocker
Vanligtvis orkar jag bara äta två av dessa pangkakor och min kära man får i sig ca 3st. Äter/köper vi "vanliga" pannkakor så får han i sig 8-9st. Så då kan ni ju räkna ut lite snabbt att även fast de ekologiska ingredienserna är några kronor dyrare, så jämnar det ut sig i och med att man alltså äter många färre pangkakor då de är mycket mer mättande. Dessutom är dom väldigt ekologiska, vitaminrika och klimatvänliga vilket är bra både för din kropps eget system och hela planeten, toppen!
Ingredienser

Tillbehör

Kommentarer
Postat av: Angelica
Mmm vad gott! (nyslungad honung är flytande helt av sig själv utan att ha varit uppvärmd. Den är sååå god! Fast den går ju sällan att få tag på och kristalliserar efter några veckor)
Postat av: Diana Garneij
Ja nyslungad är bäst och sååååå god. Har en burk som var flytande och god för några månader sen, men nu är den tyvärr trög =(
Trackback