Gårdagens middag: Ugnsstekt lax med råris och örtgräddsås!

Superenkelt eftersom maten lagar sig själv, man behöver inte stå och passa spisen!
Som vanligt ska alla ingredienser vara ekologiska och naturliga!
Du behöver för ca 8 portioner:
1 hel lax (rensad, huvud borttaget), Atlantfångad
3 msk ekologiskt Smör
Salt
3 dl grädde (RIKTIG grädde, ekologisk, ingen mellangrädde eller matlagningsgrädde)
1 buljongtärning
Blandade torkade örter (ta det du hittar hemma!)
3 dl råris + 6 dl vatten
3 dl gröna ärtor + vatten

LAX + ÖRTGRÄDDSÅS
  • Smörj en ugnsfast form med smör
  • Skölj av och torka laxen
  • Gnid in med salt inuti och utanpå
  • Lägg laxen med ryggen upp i formen, vik ut sidorna något
  • Klocka över smöret som blev över efter att du smörjt formen
  • In i ugnen på 225 grader ca 30 minuter (min lax vägde ca 2 kg och det vart en bra tid), ös gärna några gånger under tiden
  • När det återstår 10 minuter av stektiden tar du ut formen, häller på grädden, smular ner buljongtärningen, i med örterna, vispa runt, ställ in i ugnen igen och låt den steka klart
RIS
  • Koka enligt anvisningarna. Råris tar ofta ca 40-50 minuter att koka så börja gärna med det innan laxen!
ÄRTOR
  • Koka enligt anvisningarna på påsen
Voila - maten är serverad! En god sallad är att föredra till, kom inte med på min bild dock!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0