Rostbiff i lergryta, blomkåls/ärtmos med vitlöksfärskost, svampsås och grönsallad!

Svängde ihop en riktigt god middad igår. Tycker du att lergryta andas för mycket 70-tal? I say lergryta is the shizzle för den moderna arbetande familjen!
Rostbiff i lergryta, blomkåls/ärtmos med vitlöksfärskost, svampsås och grönsallad (ca jättemånga portioner)

1 st hängmörad rostbiff av nöt (min var på 1,5 kg)
salt, cayennepeppar, svartpeppar, paprikapulver
1 stort blomkålshuvud
2 dl ärtor
1 burk ekologisk vitlöksfärskost från Castello (eller annan tillverkare)
En skvätt grädde
2 msk smör
salt, peppar
6 champinjoner (färska)
en skvätt grädde till
Blandade bittra/beska salladssorter
ROSTBIFF
  • Lägg lergrytan i blöt i minst 15 minuter
  • I med rostbiffen, salta/krydda (cayennepeppar, paprikapulver, svartpeppar) runtom
  • Ställ in i kall ugn, sätt på 175 graders värme, låt stå inne i 50 min/kg (min stod i 1 timme och 15 minuter beräknat på vikten 1,5 kg)
BLOMKÅLS/ÄRTMOS
  • Rensa, ansa, fördela i buketter och skölj blomkålen
  • Lägg i kastrull tillsammans med vatten som täcker + en grönsaksbuljongtärning
  • Koka upp och låt koka i ca 10 minuter
  • Häll i ärtorna, koka allt i ca 3-5 minuter till
  • Häll i durkslag
  • Häll tillbaka i kastrullen, mosa med stavmixer
  • Blanda i färskosten, en skvätt grädde och smöret
  • Smaka av med salt och peppar
SVAMPSÅS
  • När köttet stekts klart låter du det ligga attt svalna ca 30 minuter, ta sedan upp det ur lergrytan
  • Sila stekskyn ner i en kastrull
  • Skiva/hacka svampen och lägg i grytan
  • Koka upp, låt koka ca 5 minuter
  • I med en skvätt grädde, låt koka ca 5 minuter till
När du ska servera allt skär du upp rostbiffen i tunna skivor, lägg på tallrik tillsammans med moset + såsen och så grönsalladen till - klart!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0