Rostbiff i lergryta, blomkåls/ärtmos med vitlöksfärskost, svampsås och grönsallad!
Svängde ihop en riktigt god middad igår. Tycker du att lergryta andas för mycket 70-tal? I say lergryta is the shizzle för den moderna arbetande familjen!

Rostbiff i lergryta, blomkåls/ärtmos med vitlöksfärskost, svampsås och grönsallad (ca jättemånga portioner)
1 st hängmörad rostbiff av nöt (min var på 1,5 kg)
salt, cayennepeppar, svartpeppar, paprikapulver
1 stort blomkålshuvud
2 dl ärtor
1 burk ekologisk vitlöksfärskost från Castello (eller annan tillverkare)
En skvätt grädde
2 msk smör
salt, peppar
6 champinjoner (färska)
en skvätt grädde till
Blandade bittra/beska salladssorter
ROSTBIFF
- Lägg lergrytan i blöt i minst 15 minuter
- I med rostbiffen, salta/krydda (cayennepeppar, paprikapulver, svartpeppar) runtom
- Ställ in i kall ugn, sätt på 175 graders värme, låt stå inne i 50 min/kg (min stod i 1 timme och 15 minuter beräknat på vikten 1,5 kg)
BLOMKÅLS/ÄRTMOS
- Rensa, ansa, fördela i buketter och skölj blomkålen
- Lägg i kastrull tillsammans med vatten som täcker + en grönsaksbuljongtärning
- Koka upp och låt koka i ca 10 minuter
- Häll i ärtorna, koka allt i ca 3-5 minuter till
- Häll i durkslag
- Häll tillbaka i kastrullen, mosa med stavmixer
- Blanda i färskosten, en skvätt grädde och smöret
- Smaka av med salt och peppar
SVAMPSÅS
- När köttet stekts klart låter du det ligga attt svalna ca 30 minuter, ta sedan upp det ur lergrytan
- Sila stekskyn ner i en kastrull
- Skiva/hacka svampen och lägg i grytan
- Koka upp, låt koka ca 5 minuter
- I med en skvätt grädde, låt koka ca 5 minuter till
När du ska servera allt skär du upp rostbiffen i tunna skivor, lägg på tallrik tillsammans med moset + såsen och så grönsalladen till - klart!

Kommentarer
Trackback