Rostbiff i lergryta, blomkåls/ärtmos med vitlöksfärskost, svampsås och grönsallad!

Svängde ihop en riktigt god middad igår. Tycker du att lergryta andas för mycket 70-tal? I say lergryta is the shizzle för den moderna arbetande familjen!
Rostbiff i lergryta, blomkåls/ärtmos med vitlöksfärskost, svampsås och grönsallad (ca jättemånga portioner)

1 st hängmörad rostbiff av nöt (min var på 1,5 kg)
salt, cayennepeppar, svartpeppar, paprikapulver
1 stort blomkålshuvud
2 dl ärtor
1 burk ekologisk vitlöksfärskost från Castello (eller annan tillverkare)
En skvätt grädde
2 msk smör
salt, peppar
6 champinjoner (färska)
en skvätt grädde till
Blandade bittra/beska salladssorter
ROSTBIFF
  • Lägg lergrytan i blöt i minst 15 minuter
  • I med rostbiffen, salta/krydda (cayennepeppar, paprikapulver, svartpeppar) runtom
  • Ställ in i kall ugn, sätt på 175 graders värme, låt stå inne i 50 min/kg (min stod i 1 timme och 15 minuter beräknat på vikten 1,5 kg)
BLOMKÅLS/ÄRTMOS
  • Rensa, ansa, fördela i buketter och skölj blomkålen
  • Lägg i kastrull tillsammans med vatten som täcker + en grönsaksbuljongtärning
  • Koka upp och låt koka i ca 10 minuter
  • Häll i ärtorna, koka allt i ca 3-5 minuter till
  • Häll i durkslag
  • Häll tillbaka i kastrullen, mosa med stavmixer
  • Blanda i färskosten, en skvätt grädde och smöret
  • Smaka av med salt och peppar
SVAMPSÅS
  • När köttet stekts klart låter du det ligga attt svalna ca 30 minuter, ta sedan upp det ur lergrytan
  • Sila stekskyn ner i en kastrull
  • Skiva/hacka svampen och lägg i grytan
  • Koka upp, låt koka ca 5 minuter
  • I med en skvätt grädde, låt koka ca 5 minuter till
När du ska servera allt skär du upp rostbiffen i tunna skivor, lägg på tallrik tillsammans med moset + såsen och så grönsalladen till - klart!

Gårdagens middag: Ugnsstekt lax med råris och örtgräddsås!

Superenkelt eftersom maten lagar sig själv, man behöver inte stå och passa spisen!
Som vanligt ska alla ingredienser vara ekologiska och naturliga!
Du behöver för ca 8 portioner:
1 hel lax (rensad, huvud borttaget), Atlantfångad
3 msk ekologiskt Smör
Salt
3 dl grädde (RIKTIG grädde, ekologisk, ingen mellangrädde eller matlagningsgrädde)
1 buljongtärning
Blandade torkade örter (ta det du hittar hemma!)
3 dl råris + 6 dl vatten
3 dl gröna ärtor + vatten

LAX + ÖRTGRÄDDSÅS
  • Smörj en ugnsfast form med smör
  • Skölj av och torka laxen
  • Gnid in med salt inuti och utanpå
  • Lägg laxen med ryggen upp i formen, vik ut sidorna något
  • Klocka över smöret som blev över efter att du smörjt formen
  • In i ugnen på 225 grader ca 30 minuter (min lax vägde ca 2 kg och det vart en bra tid), ös gärna några gånger under tiden
  • När det återstår 10 minuter av stektiden tar du ut formen, häller på grädden, smular ner buljongtärningen, i med örterna, vispa runt, ställ in i ugnen igen och låt den steka klart
RIS
  • Koka enligt anvisningarna. Råris tar ofta ca 40-50 minuter att koka så börja gärna med det innan laxen!
ÄRTOR
  • Koka enligt anvisningarna på påsen
Voila - maten är serverad! En god sallad är att föredra till, kom inte med på min bild dock!

Nu har jag hittat tillbaka!

Jag sökte med ljus och lykta och nu har jag hittat tillbaka till min matblogg. Ska bli riktigt roligt att köra igång igen. Ikväll siktar jag på helstekt lax i ugn med blomkålsmos och så ställer vi en köttgryta på högrev under puttring i några timmar - långkok var det här!

RSS 2.0